هیدروسیدینگ
روش هیدروسیدینگ یا بذر آبی
روش نوینی در کاشت چمن و گیاهان مرتعی محسوب میگردد، که طی چند دهه اخیر با توجه به آگاهی کارشناسان نسبت به ارزشها و برتری این روش نسبت به سایر روشهای موجود در کشورهای توسعهیافته، جایگزین روشهای معمول شده است. اساس این روش بر اسپری مخلوطی از بذر، مالچ، هیدروژلها، کودهای استارتر، الیاف محافظ و برخی افزودنیهای دیگر در محیط کاملا مایع استوار است. در این روش مخلوط معلقی از مواد یاد شده با نسبتهای متناسب بهوسیله فشار کنترل شده پمپ قوی دستگاهی بهنام هیدروسایدر و از طریق نازل ویژهای که صرفا بدین منظور طراحی شده توسط اپراتور ماهر به طور یکنواخت بر سطح بستر کاشت پاشیده میشود. پس از پاشیده شدن این ترکیب، بعد از گذشت هفت روز، چمن بر سطح زمین روییده خواهد شد. در این روش، در یک روز میتوان ۱۰ هزار متر مربع را چمنکاری کرد.




مزایای روش هیدروسیدینگ نسبت به روش سنتی کشت چمن:
- سرعت در اجرای کار و كاهش زمان انجام پروژه به طور چشمگيري (در یک روز میتوان مساحتی بالغ بر یک هکتار را کاشت)
- امکان کاشت شیبهای تند (وجود مواد لخته کننده و چسبناک)
- تخصصیبودن فعالیت
- افزایش سرعت جوانهزنی(استفاده از کودهای استارتر مایع و جامد)
- امکان کاشت گونههای متنوع (استفاده از گونههای سازگارشده با اقلیم محل انجام پروژه و همچنین استفاده از دیگر گیاهان پوششی مانند شبدر، ماشک، گلخوشهای، ریحان، شوید، لیزماکیا و غیره)
- تحمل بهتر تنش خشكي
- كاهش بيماريهاي قارچي و باكتريايي در چمن
- كاهش مصرف آب به طور چشمگيري
- امکان استفاده در باغ بام ها ( روف گاردن)
- امکان اجرای عملیات تحت هر شرایط اقلیمی
- یکنواختی بیشتر کاشت
- چشم اندازی زیبا همزمان با کاشت
- اصلاح ساختار خاک و جلوگیری از فرسایش خاک
- ترمیم سطوح آسیب دیده
- عدم شستشوی و باد بردن مالچ و بذر
- مكانيزه شدن كار و كاهش هزينه كارگري
- احیاء مراتع جهت پوششهای مرتعی(استفاده در کنار جادهها و بزرگراهها)
- عدم استفاده از کود دامی و در نتیجه نبود مشکلاتی مانند وجود حیوانات موذی(سوسک، آبدوزکها، موش و غیره)، آلودگیهای زیست بومی، باکتریایی، قارچی و گسترش این نماتدها، همچنین عدم مشکلات ریوی بر اثر پراکنده شدن کود توسط باد
نقش پرلیت:
معمولاً هدف از اضافه كردن پرلیت به خاك حفظ پتانسیل آب خاك ميباشد. افزايش پرلیت به خاكهاي شني درمقايسه با خاكهاي سيلتي رسي و لومي پتانسيل آب خاك را افزايش ميدهد. کانی مذکور درخاكهاي رسي نفوذپذيري را افزايش داده و از سلهبندي خاك جلوگيري ميكند.

روش کار:
- در مرحله اول پس از شناسایی ناحیه، زمین شخم و علفهای هرز آن خارج و غلتک زده میشود.
- همچنین در مناطقی که آلوده به قارچ و نماتد هستند در این مرحله میتوان زمین را تا حتیالامکان عاری از عوامل آلوده کننده ساخت.
- برخی از علفهای هرز به دلیلداشتن ریشه بسیار بلند و قدرت رشد بالا نمیتوان مبارزه بیولوژیک مناسبی با آنها داشت، این مرحله بهترین زمان برای استفاده از علفکشهای انتخابی میباشد.
- در مرحله دوم خاک رس به قطر 3 سانتیمتر در ترکیب با پرلیت ریخته شده و با غلتک فشرده میشود.
- در مرحله سوم مواد در مخزن با هم مخلوط شده و از طریق یک پمپ قوی بر روی سطح به طور کاملاً یکنواخت پاشیده میشود.

ترمیم سطوح آسیب دیده:
روش تشریح شده فوق، قابل استفاده برای ترمیم سطوح آسیب دیده نیز میباشد.
بدین منظور باید سطح آسیب دیده توسط مهندسین رؤیت و میزان مواد مورد نیاز برآورد گردد. در نهایت با استفاده از روش فوق و پاشش مواد مورد نظر بر روی سطح، قسمتهایی که دچار آسیب دیدگی شدهاند، اصلاح میگردد.
قابلیت جابهجایی سریع و ساده این سیستم سبب میشود که به راحتی به سطوح آسیب دیده دسترسی پیدا کرده و با پاشش مواد ترکیبی بتوان کار ترمیم را انجام داد.
نتیجه گیری:
بررسیها نشان داد که سرعت جوانهزنی و سبز شدن به طور چشمگیری بیشتر شده است، همچنین مقدار مصرف آب به میزان 50-40% بسته به فصل و زمان کاشت کاهش مییابد.
